آنا دیلینه یازیب اوخوماق اینسانا بویوک شرف دیر

قره داغ وبلاقی

واللاه بیللاه بو اینصاف دئییر

حقوق لارین سقفین ائله دیلر 35 میلیون تومن 

کارگرین حقوق اولور 3 میلیون یاریم یانی دوز اونون اوندان بیری 
سونرا بیر ایل دن سونرا باشلیب  آختارجیک بو به قول اوزلری 
اختلاف طبقاتی هاردان تاپیلدی 
آخی هله بوندادا سوزوم یوخ 
اخی بو رییس کی آلیر 35 میلیون تومن  نه غلط دارتیر
مملکتین کی وضعی بودی مونی اوشاغی دا قویاسان 
اونون یئرینه واللاه ائله گئنه بوندان اوضاع پیس اولمازکی
یاخجی اولار 
درد بودی مونون هانکی  ایشینه 35 میلیون وئریسیز 
اضافه عرضیم یوخدو اللاه بولارا باخیب بیزه رحم ائله سین

آرتیغینی اوخو
چهارشنبه 20 اسفند 1399
بؤلوملر : اوره ک سوزو ,

دوز یازیب دوز اوخویاق

دانستن  - بدان


بولمک 
بول 
—-------------------------

 بیلمک Bilmək
 بیل  Bil

آرتیغینی اوخو
سه شنبه 19 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

جنگلهای قاراداغ (ارسباران) و گونه‌های جانوری و گیاهی آن

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/arasbaran-forests-1280x721.jpg

فکر نکنم کسی باشد که عاشق طبیعت مناطق جنگلی و کوهستانی نباشد. ارسباران یکی از جاذبه های گردشگری شمال غرب است که در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این منطقه علاوه بر اینکه دارای طبیعتی بی نظیر بهشت گونه می باشد، دارای آثار تاریخی و عشایر ییلاقی فراوانی می باشد که جذبه های آن را دو صد چندان می کنند. گوته های گیاهی و جانوری متعددی از پرندگان، خزندگان، دوزیستان، پستانداران و ماهی ها را نیز می توان در جنگلهای ارسباران پیدا کرد. اگر تمایل دارید با منطقه ارسباران و جنگلهای این منطقه آشنا شوید و اطلاعات بیشتری درباره آثار باستانی و دیدنی آن کسب کنید، در ادامه مطلب با مجمع فعالان زیست محیطی کشور (انجمن حمایت از حیوانات و محیط زیست) همراه باشید.

توصیف مختصری از ارسباران

منطقه ارسباران با مساحتی بالغ بر ۸۰ هزار و ۶۵۴ هکتار منطقه ای جنگلی، وسیع و کوهستانی است که در شمال غربی ایران در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. منطقه ای روح نواز و شگفت انگیز که بین شهرستان کلیبر تا سیه رود و جنوب اهر تا رود ارس واقع شده است و سالانه میزبان گردشگران زیادی از کل کشور می باشد و بین آنها محبوبیت زیادی دارد. این منطقه قلمرو حدود ۲۳۵۰۰ عشایری است که عمدتاً در مناطق ییلاقی و قشلاقی زندگی می کنند.

ارسباران در معادلات سیاسی ایران نقش حیاتی داشته است. عباس میرزا پادشاه قاجارها که اهر را به عنوان میدان جنگ برای مقابله با نیروهای روسی انتخاب کرد، مورد حمایت فوق العاده عشایر ارسباران قرار گرفت. آنها همچنین نقش مهمی در جنبش مشروطه بازی کرده اند. ستارخان، یکی از رهبران جنبش مشروطه خواهی معروف به سردار ملی نیز از این منطقه بود.

هوا در این منطقه مدیترانه ای و قفقازی است زیرا در منطقه آب و هوای خزر واقع شده است و وجود کوه هایی با ارتفاع تقریبی ۲۲۰۱ متر در قلب دشت های نیمه خشک، اکوسیستم این منطقه را منحصر به فرد می کند. فعالیت های اقتصادی از جمله کشاورزی، دامداری، باغداری، صنایع دستی و گردشگری به دلیل آب و هوای خوب در بین عشایر و محلی این منطقه محبوبیت زیادی دارد.

امروز منطقه ارسباران از غرب به تبریز و مرند، از شرق به مشکین شهر و مغان و از جنوب به سراب محدود شده است. در سال ۱۳۵۲ این منطقه به عنوان منطقه حفاظت شده در ایران به ثبت رسید و در ۱۳۵۵ به این علت که دارای زیست بوم های متنوع و گوناگون و همچنین دارای گونه های گیاهی و جانوری منحصر به فرد بود و منابع غنی زیست محیطی و طبیعی فراوانی داشت، یونسکو بیش از ۷۲۰۰۰ هکتار از اراضی این منطقه را به عنوان ذخیره گاه زیست کره ثبت کرد.

می توان گفت که یونسکو کوه های قفقاز نزدیک مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به عنوان ذخیره گاه زیست کره تعیین کرده است. در واقع این منطقه بین کوه های خزر، مدیترانه، قفقاز، کوه های مرتفع با ارتفاع ۲۲۰۰ متر، دشت های نیمه خشک، مراتع، جنگل ها، چمنزارهای آلپی، چشمه ها و رودخانه ها قرار دارد. وجود یک بافت وحشی و وجود گونه های مختلف گیاهی و جانوری در همسایگی خط مرزی بین ایران، آذربایجان و ارمنستان  از مهمترین دلایل توجه کارشناسان یونسکو به این منطقه بوده است.

جنگلهای ارسباران و تنوع گونه های جانوری و گیاهی آن

مساحت جنگل های استان آذربایجان شرقی ۱۹۰ هکتار است که ۱۶۴ هزار هکتار آن متعلق به جنگلهای ارسباران (به انگلیسی: Arasbaran Forests) می باشد. این جنگل ها با داشتن منابع غنی زیست محیطی و طبیعی فراوان و با مساحت حدود ۷۰ هزار هکتاری در شمال غربی کشور (استان آذربایجان شرقی، شمال غرب استان اردبیل) قرار دارد و بیشتر در حوزه‌ رودخانه‌ ارس (حد فاصل جلفا تا مغان) و کوه‌های سبلان، بزقوش و سهند دیده می‌شود. متأسفانه اکنون به علت دست درازی انسان، جنگل های مذکور به مرز‌های شهرستان کلبیر، ورزقان و اهر محدود شده است.
به علت نیمه مرطوب بودن و وجود مه در این منطقه، آب موجود در خاک افزایش یافته و بیشتر روزها هوا مه آلود می باشد. بخش های جنوبی این ناحیه به صورت مرتع و بیشتر بخش های شمالی به صورت جنگل می باشند. جنگل های ارسباران از نوع  جنگل های کوهستانی پهن برگ مخلوط بوده و ترکیب گیاهی مشابهی با جنگل های ایران در شمال کشور دارند. بسیاری از اسناد تاریخی وجود چنین منطقه ای را در حاشیه جنوبی رود ارس تأیید کرده اند. مثلاً ابن هوقال، جغرافی دان قرن ۴ هجری در کتاب خود با نام مسالک الممالک به این جنگل ها اشاره کرده است. وی همچنین اشاره کرده است که یک نسل از مردم ترک در اینجا زندگی می کنند. علاوه بر این، یاقوت الحماوی در معرفی شخصیت بابک خرمدین نیز این جنگل ها را باز (Baz) نامیده است.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Caucasian-black-grouse-1280x721.jpg


جنگلهای ارسباران حدود ۲۲۰ گونه پرنده از جمله گونه‌های با اهمیت و منحصر به فردی مثل سیاه خروس قفقازی (گونه‌ای کمیاب و خاص در معرض تهدید قرقاول که فقط در کوه‌های ارسباران و اطراف رود ارس می توان آن را مشاهده کرد و شکار آن ممنوع می باشد)، میش مرغ قره قشلاق، اردک سر سفید، قرقاول ارسباران، کبک خاکستری، دراج (پرنده ای شبیه قرقاول) سیاه و قرقاول معمولی را در خود جای داده است.

زیستگاه  ۳۸ گونه خزنده نظیر مار قیطانی، مارمولک چشم ماری، لاسترمای دشتی پشت مشبک و…، ۵ گونه دوزیست نظیر تریتون تاجدار و انواع قورباغه ها و …، ۴۸ گونه پستاندار از جمله  گوزن‌های مارال و شوکا، خرس قهوه‌ای، کل، بز وحشی، پلنگ،  گراز وحشی، سیاه گوش یا قره قولاغ، گربه جنگلی، سمور سنگی، خرگوش، شغال، روباه معمولی، تشی، خارپشت اروپایی و… و ۱۷ گونه ماهی نظیر زردک، سیاه ماهی،  کپور نقره ای، گامبوزیا، اسبله، سوف و انواع سگ ماهی جویباری و…. نیز در این منطقه می باشد.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Deer-Meral-1280x721.jpg


سازمان محیط زیست در حال تلاش برای احیای گونه های منقرض شده از جمله گوزن قرمز خزری یا مرال در این منطقه است. باید گفت که مرال از گونه های منقرض شده ارسباران بود که با انتقال چندین رأس از پارک ملی گلستان به آینالو در حال احیا می باشد.

فلور یا کلیه گیاهان این سرزمین نیز از قاعده خاصی پیروی می کند. به طوری که دامنه های جنوبی کوه پوشیده از چمنزار و مناطق شمالی، به ویژه در بالای ارتفاعات ۲۰۰ تا ۸۰۰ متری ، پوشیده از جنگل است. گیاهان محلی جنگل های ارسباران شامل ۷۸۵ گونه گیاهی نظیر ممرز، سماق و بربریس می باشد.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Hornbeam-tree-1280x721.jpg


علاوه بر بلوط و ممرز (یک درخت برگریز از مناطق معتدل شمال که دارای برگهای بیضی شکل دندانه دار، گلهای آویزان غیر قابل مشاهده و میوه های بال دار سخت می باشد). گونه هایی مانند بوته‌های تمشک و زغال اخته، افرا، سماق، زرشک، انار وحشی، سیب وحشی و گلابی، تمشک و بلوبری نیز در این منطقه وجود دارد.

۱۷۰ گونه درختی نظیر کرب، داغداغان، زبان گنجشک، سماق، بلوط، گیلاس وحشی، افرا و… را نیز می توان در این جنگل ها پیدا کرد. ویژگی منحصر به فرد جنگلهای ارسباران، فراگیر بودن درختان وحشی خوراکی است. مثلاً درختان بزرگ فندق، گردو و… که در کنار نهرها به صورت وحشی رشد می کنند، منبع درآمد مهمی برای ساکنان فراهم می کنند. گونه های گیاهی عجیب و غریب تر مانند انگور فرنگی، قارچ دنبلان و گیاهان دارویی که در طب سنتی کاربرد دارند به طور قابل توجهی بر اهمیت اکولوژیکی منطقه ارسباران افزوده است.

معرفی برخی از مکان های مهم تاریخی ارسباران

  • قلعه بایک

یک سازه کم نظیر از نظر معماری که در حدود ۳ کیلومتری کلیبر در راس قله ای بلند قرار دارد که در زمان پادشاهی مستبد معتصم عباسی، گروهی به نام خرمدین ها از آن به عنوان یک مرکز فرماندهی و مبارزه استفاده می کردند. هیچ کس واقعاً نمی تواند تصور کند آن زمان بدون این ابزارهای مدرن، کسی بتواند بالای یک کوه تمام سنگی این چنین قلعه ای بنا کند. و جالب تر از همه اینکه این قلعه تنها یک راه باریک ورودی دارد که انتهای آن به یک دالان ختم می شود. آن رمانی که بابک خرمدین و یارانش در این قلعه به مبارزه می پرداختند کسی موفق به فتح این قلعه نشد و بابک به علت خیانت یکی از افراد به نام افشین، بعد از تحویل به معتصم اعدام شد. با اینکه چند صد سال است که از قلعه استفاده نمی شود ولی دیوارهای اصلی آن همچنان پابرجا هستند.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Babak-Castle-1280x721.jpg


  • پارک جنگلی مکیدی

جنگلی زیبا و بکر که در روستایی به نام مکیدی واقع شده است و چون آلاچیق و آب آشامیدنی در آن فراهم شده به آن پارک جنگلی نیز می گویند. شما می توانید انواع گیاهان دارویی از جمله بومادران، بابونه، شیرین بیان و آویشن را در این پارک جنگلی پیدا کنید.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Makidi-Forest-Park-1280x721.jpg


  • منطقه حفاظت شده آینالو

منطقه ای حفاظت شده که در دسترس ترین قسمت بکر جنگلهای ارسباران واقع شده است. روستای آینالو هم در مرکز این منطقه قرار دارد. با وجود زیبایی خود این منطقه یکی دیگر از جاذبه های دیدنی آن، جایی است که گوزن های مرال در آنجا نگهداری و تکثیر می شوند. مرال، گوزن بومی منطقه ارسباران بوده و متاسفانه شکار بی رویه آنها باعث شده نسل شان در معرض خطر انقراض قرار بگیرد. البته سازمان محیط زیست این منطقه با تمهیداتی از جمله حصارکشی کل این منطقه سعی کرده جلوی شکار آنها را بگیرد.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Ainalo-Protected-Area-1280x721.jpg


  • کوهستان کمتال

ارتفاع این کوهستان حدود ۳۱۰۰ متر می باشد و جزو مهم ترین کوه های این منطقه به شمار می آید. این کوهستان دارای رشته کوه هایی سنگی و پرشیب دارد که هرکسی نمی تواند از آنها بالا برود و به همین علت عدم دسترسی دشوار به آن بکر و دست نخورده باقی مانده است.

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Kamtal-Mountain-1280x721.jpg


یکی دیگر از جاذبه های گردشگری، اردوگاه های تابستانی قبایل نیمه مسکونی ارسباران است که به ایلات معروف هستند. از دیگر جاذبه های منطقه اَرسباران چشمه های آب گرم و چشمه های آب سرد است که خوشبختانه در بین گردشگران و مسافران محبوبیت پیدا کرده است.

معدن‌کاری بزرگ‌ترین تهدید برای اکوسیستم و جنگلهای ارسباران

از آنجا که استان آذربایجان ‌شرقی در یک منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده، می توان گفت که وجود جنگلهای ارسباران یک موهبت الهی برای این منطقه از ایران اسلامی است. این  جنگل‌ها حدود ۶٫۳ درصد استان را دربرگرفته و بیش از ۳۲۰ گونه جانوری و بیش از هزار گونه گیاهی به عنوان فسیل زنده در آن وجود دارند و علاوه بر اینکه به عنوان منطقه حفاظت شده و پارک ملی دارای یک جایگاه ملی ارزشمند در ایران می باشد، از جایگاه بین‌المللی ذخیره ‌گاه زیست‌کره نیز برخوردار است.

با اینکه وسعت این زیست بوم اندک می باشد ولی می توان گفت که یک نقش مهمی در برقرای تعادل اکولوژیکی در این منطقه بر عهده دارد.  توسعه معدن‌کاری بدون توجه به ارزیابی‌های زیست محیطی در این زیست بوم ضمن اینکه باعث شده قابلیت‌های کم نظیر زیست محیطی حوضه آبریز ارس از بین برود، جوامع انسانی و سلامت ساکنان این منطقه با مشکل بزرگی مواجه کرده است.

نه تنها معدن کاری بلکه چرای بی رویه دام (به علت عدم تأمین علوفه دامها، روستاییان در فصل پاییز وزمستان شاخه های درختان جنگلی را قطع نموده و باعث تخریب جنگل می گردند) و اجرای برخی طرح های عمرانی و دخالت های غیرمسئولانه باعث شده این منطقه در حال تخریب باشد تا آنجا که با ادامه این روند، طی سالیان آینده شاید دیگر از آن طبیعت بکر و زیبا  نشانی باقی نماند.

سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه محیط زیست می توانند به افزایش آگاهی مردم در زمینه آثار و عواقب جنگل زدایی کمک کنند. اگر از امروز هر شخص تصمیم بگیرد تا به مراقبت و آگاه سازی در مورد نحوه حفاظت از جنگل ها بپردازد مشکل حل می شود. برای آغاز بهتر است به عنوان یک عضو فعال در یک سازمان مردم نهاد شروع به فعالیت کنید. پیشنهاد پایانی ما برای شما این است که برای حفظ محیط زیست و حمایت از حیوانات به ما بپیوندید.


سورس  :  https://eafworld.com/arasbaran-forests

آرتیغینی اوخو
شنبه 9 اسفند 1399
بؤلوملر : اهر ,

سو چرشنبه‌نیز موبارک اولسون

اسفند 1399 | آنا دیلینه یازیب اوخوماق اینسانا بویوک شرف دیر


سو گلر آخار دویماز              داغ داشی ییخار دویماز
گؤزلریم یار گؤزونه               اؤلونجه باخار دویماز .

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

دوزیازاق _ دوزاوخویاق

❌ آللاتما
❌ آللاتماخ!
❌ آللاتدی

✅ آلداتما Aldatma = فریب دادن
✅ آلداتماق Aldatmaq =فریب دادن
✅ آلداتدین  Aldatdın =فریب دادی

—---------------------------


❌ آنناماق
❌ آننا

✅ آنلاماق Anlamaq = درک کردن
✅ آنلا Anla =بفهم
—---------------------------

❌ آتتیل
✅ آتیل Atıl =بپر

—---------------------------

❌ دوزت
✅ دوزلت Düzəlt = درست کن
—---------------------------

❌ قارات
✅ قارالت  =  qaralt= سیاه کن
—---------------------------
❌ قوپات
✅ قوپارت  =  qopart= بکن
—---------------------------
❌ چیخات،چیخالت!
✅ چیخارت  =  çıxart= بیرون بیاور

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

یازیجی و یازیچی فرقلی دیر

Yazıcı یازیجی

....
  Yazar    یازار
  yazıçı    یازیچی  
نویسنده

...........

⚠️

یازیجی و یازیچی فرقلی دیر 🙏😊
اَک لری فرقلی دیر.
یاز +ایچی
Yaz+ıcı=yazıcı
پرینتر

یازی+چی
Yazı+çı=yazıçı
نویسنده

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

تورکو دیلی گوزل دانیشاق

صبر ائله‌مک       >> دؤزمک

درک ائله‌مک       >> آنلاماق

لو وئرمک           >> چوغوللاماق

اندازه توتماق      >> اؤلچمک

مؤحکم ائله‌مک   >> برکیتمک

ایستیراحت ائله‌مک  >> دینجلمک

تفریح ائله‌مک     >> اگلنمک(əylənmək)

تشویق ائله‌مک   >> آلقیشلاماق

احساساتی/منقلب اولماق  >> کؤورلمک(kövrəlmək)

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

تورکو اوخو 📚 تورکو یاز ✏️

🔷نگارش صحیح زبان تورکی

حروف👈
🔶《q-ق》《ğ-غ》
1⃣در ابتداى کلمات

در زبان تورکی هیچ کلمه ای با حرف《غ-ğ》شروع نمی شود
اگر کلمه ای با حرف《غ-ğ》شروع شده باشد غیر تورکی و معمولا عربی هست
مانند:
غم،غصه،غیرت،غلبه،غیره،غربال و....

و اگر هر کدام از آنها وارد زبان تورکی شود
 تابع هماهنگی اصوات تورکی شده و حرف (غ-Ğ )با صدای《ق-Q》تلفظ می شود.
و در هنگام نگارش با الفبای  (ابجد)عینا به شیوه ى عربى نگارش می شود
.مانند :

✅غم،✅غصه،✅غیرت ....

و نوشتن به شکل زیر اشتباه است

❌قم❌قصه❌قوصصه❌قبرت

لاکن هنگام خواندن (ق-q )تلفظ می کنیم
اما وقتی با الفبای (ABCD)می نویسیم به شکلی که تلفظ می گردد نوشته و خوانده می شود
✅qəm - qüssə - qeyrət. ....

⚡️کلماتی مانند
قاب ،قول،قاش،قاشیق و....
qab,qol,qaş,qaşıq....
که اصالتا کلمات تورکی هستند و بشکل 《ق-q 》نوشته و تلفظ می گردد

...........................
حروف👈
🔶《q-ق》《ğ-غ》

2⃣در وسط کلمه

 اگر حرف《ق- q》اگر مابین دو حرف صدا دار قرار گیرد به حرف 《غ-ğ》تغییر می کنند
حروف صدا دار A-Ə-E-U-Ü-O-Ö
مانند
چیراق -چیراقسیز -چیراغی
اوتاق - اوتاقلار -اوتاغینیز
اوشاق-اوشاقلیق-اوشاغیم
و ....
...........................
 حروف👈

🔶《q-ق》《ğ-غ》
3⃣ در انتهای کلمات تک هجایی

که به حرف 《ق- q》ختم می شود با  حرف《غ-ğ》نوشته می شود
مانند:

✅ آغ،✅داغ،✅باغ،✅چاغ...

و نوشتن به شکل زیر اشتباه است

❌آق،❌داق،❌باق،❌چاق


...........................
حروف👈
🔶《q-ق》《ğ-غ》

4⃣ در انتهای کلمات چند هجایی
کلمات چند هجایی
که با حرف 《ق-q》ختم می شوند

مانند
çıraq,otaq,uşaq,
oapaq,qalaq,çalaq

چیراق✅اوتاق✅اوشاق✅

پاپاق✅قالاق✅چالاق✅
و نوشتن آنها بشکل زیر صحیح نمی باشد
چیراغ❌اوتاغ❌اوشاغ❌و ...

همچنین تلفظ این به ختم 《x-خ》معیار نیست

پاپاخ❌قالاخ❌چالاخ❌و...

 آیدین ✏️

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

رخداد صوتی «آسیملاسیون»

قاعده لر
طبق رخداد صوتی «آسیملاسیون»، یک صوت صدای قبلی یا بعدی خود را هم جنس خود می کند. در زبان ترکی نیز این رخداد دیده می شود. مثال:
قارلی (برفی) ← قارری.
اورزلیک(اسپند) ← اوزرریک.
ایستی (گرم) ← ایسسی.
قانماز (نادان) ← قامماز.
البته این قاعده همچنانکه گفته شد یک رخداد صوتی است که در بیان صورت می گیرد و در نوشتار نباید دخالت یابد.

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,

نام های ترکی که از یاد بردیم به همراه معناشون

پاشا....پادشاه...paşa

آبا.....مادر..... ABA

آدای .....نامزد ، کاندید..... ADAY

آشقین..... عبور کننده..... AŞQIN

آغ باتان..... سفید رو..... AĞBATAN

آغ بنیز .....سفید رو..... AĞBƏNIZ

آغ بوخاق..... گردن بلورین..... AĞBUXAQ

آغ سو .....سفید وش..... AĞSU

آلا گوز..... شهلا..... ALAGÖZ

آلتینای..... ماه طلائی..... ALTINAY

آلماز..... دافع..... ALMAZ

آلیاناق..... سرخ گونه..... ALYANAQ

آنا دولو..... دارای ریشه اصلی.....درزبان یونانی به یکی از چهار جهت اصلی به معنای شرق میباشد. ANADOLU

آی اولدوز..... ماه و ستاره..... AYULDOZ

آی ایشیق..... نور ماه..... AYIŞIQ

آیوز..... ماه رخ..... AYÜZ

آیپارا..... پاره ماه..... AYPARA

آیتای..... ماه وش..... AYTAY

آیتک..... ماهوار..... AYTƏQ

آیدا..... درماه..... AYDA

آیتن..... نزد ماه..... AYTƏN

آیچین..... مثل ماه..... AYÇIN

آیسان..... مثل ماه..... AYSAN

آیسو..... شبیه ماه..... AYSU

آی سئل..... سیل ماه..... AYSEL

آیشن..... ماه شاد..... AYŞƏN

آیفر..... ماه صفت..... AYFƏR

آی گول..... ماه گل..... AYGÜL

آیلا..... هاله ماه..... AYLA

آیلار..... زیباها، ماه ها..... AYLAR

آیلی..... ماهرخ ..... AYLI

آیلی سئل..... سیل زلال..... AYLISEL

آیلین..... هاله ماه..... AYLIN

آیمان ..... مثل ماه..... AYMAN

آینار .....انار سفید..... AYNAR

آیناز ...ماه ناز

آینور..... نور ماه..... AYNUR

آیسوی .....پاکنژاد..... AYSOY

آیشین .....ماه پاره..... AYŞiN

ائل ایستر..... محبوبه خلق..... ELISTƏR

ائل بزر..... زینت خلق..... ELBƏZƏR

ائل چیچک..... گل مردم..... ELÇIÇƏK

ائلقیز .....دخترمحبوبه خلق..... ELQIZ

ائلمیرا....تمثیل کننده ملت..... ELMIRA

ائلنور ..... راهنمای مردم..... ELNUR

ائلناز ..... عشق مردم..... ELNAZ

اردوغان..... قهرمان زا..... ƏRDOĞAN

ارسوی..... قهرمان نژاد..... ƏRSOY

ارکناز..... ناز آزادی..... ƏRKNAZ

ارگون..... قهرمان روز..... ƏRGÜN

اسین..... نسیم..... ƏSIN

ایپک..... ابریشم..... IPƏK

ایزیناز..... خوش اثر..... IZINAZ

ایلای..... ماه و سال..... ILAY

اینجه بئل..... کمر باریک..... INCƏBEL

اینجه تئل..... موهای ظریف..... INCƏTEL

اینجه گول .....گل ظریف..... INCƏGÜL

اینجی .....مروارید،صدف..... INCI

اینجی قیز..... دختر مثل مروارید..... INCIQIZ

اینجی گؤز..... چشمان مثل مروارید..... INCIGÜZ

اودئل..... خلق آتش..... ODEL

اودسان .....آتشین..... ODSAN

اودمان..... آتشپاره..... ODMAN

اورمان..... جنگل..... ORMAN

اولماز..... بی همتا،نشدنی،غیر ممکن..... OLMAZ

اؤزگور..... مستقل..... ÖZGÜR

اؤزلم..... حسرت..... ÖZLƏM

اولدوز..... ستاره..... ULDUZ

اوزگون..... غمگین..... ÜZGÜN

اوستون .....برتر،والا..... ÜSTÜN

اولکر..... ستاره سحری..... ÜLKƏR

بالسان..... مثل عسل..... BALSAN

باللی..... عسلی..... BALLI

بورچین..... غزال..... BURÇIN

بورلا..... بلند قامت..... BURLA

بیرجه..... یگانه..... BIRCƏ

بیلگین .....دانا و دانشمند..... BILGIN

جوشار .....جوشان..... COŞAR

چاغلار .....متلاتم..... ÇAĞLAR

چیلغین..... عاشق مجنون..... ÇILĞIN

چیچک..... شکوفه،گل..... ÇIÇƏK

دالغا..... موج..... DALĞA

داملا..... قطره..... DAMLA

دورنا..... درنا..... DURNA

دویغو..... احساس..... DUYĞU

دورو..... شفاف..... DURU

دیلر..... آرزومند..... DILƏR

دنیز..... دریا..... DƏNIZ

فیدان..... شکوفه،غنچه..... FIDAN

گور سئل..... سیل خروشان..... GURSEL

گول آی..... ماه گل..... GÜLAY

گول اؤز..... گل رخ..... GÜLÜZ

گول سان..... گلی..... GÜLSAN

گول شن..... گلشن..... GÜLŞEN

گول گون..... گل روز..... GÜLGÜN

گولنار..... گل انار..... GÜLNAR

گولناز..... گلناز..... GÜLNAZ

گول یاناق..... گل رخ..... GÜLYANAQ

گول یانار..... گل آتشین..... GÜLYANAR

گول یاز..... گل بهار..... GÜLYAZ

گوموش تئل..... نقره فام..... GÜMÜŞTEL

گون آی .....ماه و خورشید..... GÜNAY

گون ار..... همیشه قهرمان..... GÜNƏR

گونش..... آفتاب..... GÜNƏŞ

گونئی..... جنوب..... GÜNEY

گوندش .....همتای خورشید..... GÜNDƏŞ

گونده یاز..... همیشه بهار..... GÜNDƏYAZ

همرسین..... نسترن..... HƏMƏRSIN

کونول..... قلب،دل..... KÖNÜL

کپنک..... پروانه..... KƏPƏNƏK

کوسن..... قهر کننده..... KÜSƏN

کوسمز..... گشاده رو..... KÜSMƏZ

کسکین .....برنده،تیز..... KƏSKIN

لاچین..... عقاب،شاهین..... LAÇIN

لاله..... لاله..... LALƏ

لیلپار..... گل چشمه..... LILPAR

لیمان..... بندر..... LIMAN

مارال..... غزال..... MARAL

ماوی..... نیلی،آبی..... MAVI

ماراق..... علاقه..... MARAQ

ناردانا..... دانه انار.....📕دوشونجه

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 7 اسفند 1399
بؤلوملر : تورکی دیل,