آنا دیلینه یازیب اوخوماق اینسانا بویوک شرف دیر

قره داغ وبلاقی

قرن ده قوتاردی اهر -تبریز یولو قوتارمادی

گون لر - آی لار- ایل لر  سوشدو گئتدی :?
قرن لرده سوشدو گئتدی :( بو اهر تبریز آنا یولو هله ده کی هله دی بی یئره چاتمادی :O
بودجه گلیر  بیرازی ایش لنیر ، بیرازی ایتیر  بیر آزی اوغورلانیر
بیلمیرم ائشیدیب سیز یا یوخ اهر تبریز یولو مسئولارین چورک آغاجی اولوب دی ;)

آرتیغینی اوخو
چهارشنبه 8 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : اهر ,

اندر حرف های حجت کجانی حصاری در مورد فضولی !!

حجت کجانی حصاری دارای دکترای زبان و ادبیات فارسی در صداوسیما:

"فضولی، فضول شعرهای صائب بوده، صائب هر شعری که می‌گفته، فضولی سریع آن را به ترکی برمی‌گردانده"

محمد فضولی در سال ۹۶۳ هجری از دنیا رفته
صائب تبریزی در سال ۱۰۰۰هجری به دنیا آمده


صداوسیما و آدم‌هایش همین‌قدر  به فنا و قهقرا رفته اند!

آیا این بلاهت و سفاهت اتفاقی است یا دارند مقدمات پروژه جدیدی را سامان می‌دهند؟!

آرتیغینی اوخو
چهارشنبه 8 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : بیلمه لیله ر ,

نابغه ای که در زادگاهش حتی یک کوچه هم به نامش نکردند!


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/dr_gasem_ahari_family.jpg


صفحاتی از تاریخ اهر با دکتر قاسم خان، همسر و فرزندان و خانه وی پیوند دارد

بیست هشتم آذر سال ۹۶ مریم اهری فرزند دکتر مسعود اهری و نوه دکتر قاسم خان اهری با دو فرزند خود، با همراهی خانم حدادی از خویشان دکتر قاسم خان به میهمانی اهر آمده بود. یادداشتی به همین بهانه در گویا(۳۰۶) نوشتم.
دکتر قاسم خان اهری (۱۳۴۵ – ۱۲۶۳، اهر) سه دوره نماینده اهر در مجلس شورای ملی و یک دوره سناتور آذربایجان بوده است. کار خیر و خیرخواهی و نوع دوستی در فهرست صفات وی برجسته است.
وی نخستین چشم پزشک جراح ایرانی خوانده می شود. خانه دکتر قاسم خان در سال ۸۲ به ثبت ملی رسید و حیاط آن به پارک زیبایی تبدیل شده است.
عزیزالملوک همسر دکتر قاسم خان بود و حسن، سعید و مسعود فرزندان آنها. حسن و سعید سالها پیش درگذشته اند و مسعود در قید حیات است و مقیم تهران.
همسر دکتر قاسم خان که اهل تبریز بود، سالها قبل از وی درگذشت که پیکرش در شهر قم به خاک سپرده شده است.
فرزندان آنها در سال ۴۰ ساختمان قدیمی هلال احمر را “در اجرای نیات نوع پرورانه والده ماجده شادروان عزیزالملوک اهری”، برای “درمان بیماران مستمند” به “جمعیت شیر و خورشید سرخ اهر” اهدا کرده اند. گفته می شود؛ زمین بیمارستان قدیم اهر و چند مدرسه نیز از سوی این خانواده اهدا شده است.
ساختمان قدیمی دبستانی به نام “عزیزالملوک اهری” در روستای آذغان اهر هنوز نفس دارد.
دکتر حسن اهری متولد ۱۳۰۱ در اهر بنیانگذار طب نوین اطفال و مرکز طبی کودکان ایران است و اولین بیمارستان تخصصی کودکان ایران به پیشنهاد و کوشش بسیار او در تهران به بهره برداری رسید(۱۵ آبان ۴۷).
دکتر حسن اهری در ۱۷ بهمن سال ۴۹ در تهران درگذشت.
دکتر سعید اهری نیز که جراح قلب بود در آمریکا فوت کرد. همسرش آمریکایی بود و چهار فرزند او اکنون مقیم آمریکا هستند.
دکتر مسعود اهری دارای تحصیلات دکترای اقتصاد از آمریکاست. دو فرزند دارد؛ مریم تحصیل کرده علوم سیاسی در نیویورک آمریکا و اکنون مقیم انگلستان است و حسنعلی وکیل است و مقیم ابوظبی.
سفر بازماندگان دکتر قاسم خان به اهر و بازدید از خانه پدری با نقل و روایت گوشه هایی از تاریخ اهر نیز همراه شد چه این که؛ صفحاتی خواندنی از تاریخ اهر با دکتر قاسم خان اهری، همسر و فرزندان و خانه او پیوند دارد.
مسعود فرزند دکتر قاسم خان در قید حیات است و انجام نشستی با حضور وی در اهر به شناخت ابعاد کامل تری از حیات دکتر قاسم خان و خانه تاریخی وی که اثر ملی است، منجر می شود.

دکتر حسن اهری انسان فوق العاده خوبی بود

روزی از روزهای تعطیلات نوروزی سال ۹۳ خبر یافتم که خواهرزاده دکتر قاسم خان اهری در حال بازدید از موزه است. توفیق شد به دیدارش بروم و به صحبت هایش گوش دهم. گفت؛ “مدت هاست که تصمیم دارم به دفتر گویا بروم و از دست اندرکاران آن تشکر کنم”. صحبت از دکتر قاسم خان و خانواده اش شد. گفت؛ “به خاطر توجه تان به کارهای ماندگار دکتر قاسم خان اهری و فرزندش دکتر حسن اهری از شما تشکر می کنم”.
می گفت؛ “بازنشسته هستم و اوقات فراغتم با مطالعه می گذرد. روزنامه می خوانم. اطلاعات، همشهری، گویا و…”.
گفت؛ ” واقعا انتشار گویا برای منطقه ما غنیمت است. من وظیفه خود می دانم که از شما تشکر کنم. واقعا خوشحال شدم وقتی دیدم از دکتر حسن اهری و خدمات او نوشته اید”.
صمد اجتهادی( متولد ۱۳۰۵، اهر) بود خواهرزاده دکتر قاسم خان اهری. وقتی از دکتر حسن اهری پرسیدم، گفت؛ ” انسان بزرگی بود. ادب و اخلاقش عالی بود. فوق العاده و بیش از اندازه انسان خوبی بود. چند سال در اهر درس خواند و بعد رفت تهران…”.

خانه دکتر قاسم اهری واقع در خیابان حزب ا… از قدیمی ترین خانه های موجود در اهر است. این بنا دارای سرسرا و اتاق های متعدد است. زیباترین قسمت بنا نورگیرها و تزئینات داخل آن است این خانه تاریخی در اهر که از دوره قاجار به جا مانده و همچون کوشکی در داخل باغ بزرگی قرار دارد و دارای طنبی بزرگ با پنجره های زیبای اروسی و شومینه ای نقاشی شده می باشد که با ۲ ورودی در طرفین به صورت قرینه احداث گردیده است البته گفتنی است پوسته نمای کنونی مربوط به دوره رضاخان می باشد و هم اکنون اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دبیرخانه ستاد دائمی تسهیلات سفر شهرستان اهر در آن مکان مستقر می باشد.

در سال ۸۴ پارکی به نام پارک دکتر قاسم اهری در مقابل این بنا توسط شهرداری احداث گردیده و مورد بهره برداری است .

دکتر قاسم اهری از رجال سیاسی دوره رضاخان بوده است. این خانه در دوره های گذشته شاهد حضور رضاخان، محمد رضا پهلوی و دکتر اقبال نخست وزیر دولت وقت بوده است
بنا خود در دوره قاجاریه ساخته شده اما پوسته نمای کنونی مربوط به دوره رضاخان می باشد و علاوه بر خود این بنا باغ پیرامون آن نیز با داشتن درختان قدیمی و تنومند دارای ارزش خاصی است.

 

به قلم:جعفر خضوعی

آرتیغینی اوخو
سه شنبه 7 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : اهر ,

آشنایی با سناتور قاسم خان اهری اولین چشم پزشک مدرن ایرانی

دکتر قاسم اهری (۱۲۶۳–۱۳۴۵) نخستین چشم پزشک ایران، سناتور و نماینده مجلس شورای ملی بود.
http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/Dr-gasem-khan-ahari_02.jpg

زندگی‌نامه

قاسم اهری فرزند ارشد حاجی حسن آقا بود. به سال ۱۲۶۳ در اهر چشم به جهان گشود. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه به اروپا رفت و در رشته پزشکی موفق به اخذ درجه دکترا شد و پس از بازگشت به ایران در اهر و سپس تبریز به طبابت پرداخت. در مدتی که در اهر زندگی می‌کرد، بیماران را رایگان معالجه می‌کرد. زمینی به مساحت چهل هزار متر مربع در چایکنار شرقی اهر به آموزش و پرورش و ساختمان بزرگی را پس از احداث به سازمان شیر و خورشید اهدا کرد.

دکتر اهری در سال ۱۳۱۴ به نمایندگی اهر در مجلس شورای ملی (دوره دهم) اننخاب شد و تا دوره سیزدهم نماینده اهر بود. در اوائل دوره سیزدهم در هفتم دی ۱۳۲۰ استعفای خود را از نمایندگی تسلیم مجلس کرد و در توضیح انگیزه‌اش از استعفا نوشت: «مصمم شده‌ام که شغل آزاد سابق خود را تعقیب نموده و بار دگر به خدمات نوعى مشغول شوم». 

اهری هشت سال بعد دوباره به کرسی قانونگذاری بازگشت و در سال ۱۳۲۸ در انتخابات اولین دوره مجلس سنا در حوزه انتخابیه آذربایجان شرقی شرکت کرد. در این انتخابات امیر نصرت‌الله اسکندری برنده و اهری نفر دوم شد. اما اسکندری به نمایندگی مجلس شورای ملی هم انتخاب شده بود و مجلس شورای ملی را برگزید (دوره شانزدهم). بدین ترتیب، اسکندری کنار رفت و اهری به مجلس سنا راه یافت.

دکتر قاسم اهری پس از پایان دوره نمایندگی‌اش به آذربایجان بازگشت. در سال ۱۳۴۵ به علت بیماری به تهران اعزام شد اما همان روز دار فانی را وداع گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد. فرزندش دکتر حسن اهری بنیان‌گذار مرکز طبی کودکان و اولین رئیس آن مرکز بود.

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/home_dr_gasem_ahari.jpg

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/home_dr_gasem_ahari_4.jpg


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/home_dr_gasem_ahari_2.jpg

خانه دکتر قاسم خان اهری

خانه دکتر قاسم اهری در خیابانی که اکنون حزب‌الله نامیده می‌شود، از قدیمی‌ترین خانه‌های موجود در اهر است. این بنا سرسرا و اتاق‌های متعدد دارد و زیباترین قسمت آن، نورگیرها و تزئینات داخلی است. این خانه در دوره قاجاریه ساخته شده اما پوسته نمای کنونی مربوط به دوره رضاشاه است و علاوه بر خود بنا، باغ پیرامون آن نیز با داشتن درختان قدیمی و تنومند دارای ارزش خاصی است. این خانه در دوره‌های گذشته شاهد حضور محمدحسن میرزا(آخرین شاهزاده قاجار)، رضاشاه و محمدرضا شاه پهلوی و دکتر منوچهر اقبال نخست‌وزیر بوده‌است.

در سال‌های اخیر قسمت‌هایی از بنا آسیب دیده که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان در حال مرمت و استحکام‌بخشی آن است و قرار است پس از اتمام، برای ایجاد و راه اندازی موزه ارسباران اختصاص یابد. شهرداری اهر در سال ۱۳۸۴ پارکی به نام پارک دکتر قاسم اهری در مقابل این بنا احداث کرد.


http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/home_dr_gasem_ahari_3.jpg

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/emarat_dr_gasem_xan_ahari.jpg

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/--.jpg


آرتیغینی اوخو
سه شنبه 7 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : اهر ,

سال تاسیس اولین مدرسه در اهر

بهتر است بدانیم اولین مدرسه قره داغ در سال

1297 هجری شمسی در شهر اهر به نام دبستان همت تاسیس شد


دومین مدرسه در این شهرستان در سال 1300 بنام مدرسه

ملی آیرم تاسیس شده

آرتیغینی اوخو
پنجشنبه 2 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : بیلمه لیله ر ,

اهر ، بهشت گمشده آذربایجان




نامش «ارسباران» و برای خودش بهشتی روی زمین است؛ برای رفتن به این بهشت راهی اهر شوید، جایی که پایتخت ورنی جهان، دنیای صخره‌های رؤیایی و زندانی دست‌نیافتنی گردشگران را انتظار می‌کشد.

 شهرستان اهر یکی از پنج شهر پرجمعیت استان آذربایجان شرقی و مرکز منطقه ارسباران قلمداد می‌شود، اهر در ۹۷ کیلومتری تبریز و ۷۶۵ کیلومتری شمال غربی تهران واقع‌شده ‌است، شهرستان اهر در مرکز منطقه‌ سرسبز و خوش آب‌وهوای ارسباران و در فضایی به وسعت ۱۵ کیلومترمربع گسترده شده ‌است که این شهر تا دهه‌های پیش بیشتر نام ارسباران و در قرن سوم نامی با عنوان «میمند» داشت.

از دیگر ویژگی‌های تاریخی شهرستان اهر می‌توان به پایتخت بودنش اشاره کرد، اهر در اواخر قرن دوازدهم و اوایل قرن سیزدهم پایتخت حکمرانان سلسله پیشتکین بود که تاکنون بخش عمده ای از تاریخچه این شهر به دلایلی ناگفته باقی‌مانده است.

در این حالی است که در زمان حکومت پهلوی اهر همگام با کرج به شهرستان ارتقاء یافتن ولی متأسفانه با پیشرفت و توسعه‌هایی که کرج اکنون با استان البرز شدن یافته اهر به‌عنوان یکی از شهرستان‌های محروم تلقی می‌شود.

در زمان صفویان اهر توجه پادشاهان را جلب کرد چراکه مقبره شیخ شهاب‌الدین اهری در این شهر قرار داشت، برای مثال شاه‌عباس دو بار در سال‌های ۱۶۰۵ و ۱۶۱۱ از شهر دیدن کرد و همچنین در دوره قاجاریان «اهر» توسط شاهزادگان قاجار اداره می‌شد ولی بر اساس تاریخ در زمان حمله روس‌ها، با وجود این‌که شهر اهر براثر حملات به‌طور کامل تخریب‌شده بود شاهزادگان قاجار بیشتر به دنبال سود و نفع شخصی خود بودند.

اهر یکی از کانون‌های جنبش مشروطه ایران بود، چراکه عشایر ارسباران در مناقشات مسلحانه جنبش درگیر شده بودند؛ فرماندهی نیروهای انقلابی و ضدّ انقلابی به ترتیب بر عهد دو قره داغی، یعنی ستار خان و رحیم خان چلبیانلو گذاشته شد بعد از برقراری پادشاهی دودمان پهلوی افول اهر شروع شد، که شاهان پهلوی با تأکید بر آریا گرایی زمینه یک‌جانشینی اجباری عشایر را فراهم کرده و بدینسان به اقتصاد ناحیه ضربات مهلکی زدند ولی در نهایت، رضاشاه با تغییر دادن نام تاریخی قره داغ به ارسباران سعی کرد هویت تاریخی منطقه را منهدم کند.

کمپ گردشگری سد ستارخان اهر کانونی برای مسافران نوروزی

سد ستارخان شهرستان اهر با داشتن شرایط مناسب اکنون به یکی از جاذبه‌های گردشگری منطقه تبدیل‌شده، این سد از نوع خاکی بوده و در برنامه‌ریزی اولیه سد ستارخان برای ذخیره‌سازی ۱۲۰ میلیون مترمکعب بود که بعد از آب‌گیری مهندسی متوجه شدند که نمی‌توان بیش از ۹۰ میلیون مترمکعب آب را در آن ذخیره کرد.

طی سال‌های گذشته سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به دلیل وجود جاذبه‌های گردشگری در کنار سد ستارخان با همکاری شهرداری اهر، نسبت به ایجاد کمپ گردشگری سد ستارخان اقدام کردند.

به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب سد ستارخان در فصل‌های مختلف و گرم سال و همچنین امکان صید انواع ماهی در آب‌های این سد و فضای سبز اطراف و ایجاد کمپ گردشگری در این محل، موجب شده تا سد ستارخان به تفرجگاهی برای خانواده‌ها و جوانان تبدیل شود، این سد اخیراً به زیستگاه پرندگان مهاجر تبدیل‌شده که در تابستان مرغابی، لک‌لک و مرغ ماهی‌خوار و در فصل زمستان انواع مختلف پرندگان آبزی در این سد دیده می‌شوند و این امر موجب توجه سیاحان بسیاری به این منطقه شده است.

مقبره شیخ شهاب‌الدین محمود اهری و موزه ادب عرفان

مقبره شیخ شهاب‌الدین اهری در مختصات جغرافیایی جنوب شهرستان اهر واقع‌شده که قدمت این بنای تاریخی به بیش از ۸۰۰ سال می‌رسد که در دوران حکومت شاه‌عباس در دوره صفویه بازمی‌گردد، البته آثاری از دوره ایلخانان در این مقبره دیده می‌شود.

این بنای تاریخی براثر دو زلزله بالای شش ریشتر سال ۹۱ شهرستان‌های اهر، ورزقان و هریس متحمل خسارت‌های بسیار شده ولی اکنون باگذشت نزدیک به چهار سال از این زلزله هنوز هیچ اقدامی در خصوص بازسازی آن صورت نگرفته است.

موزه مقبره شیخ شهاب‌الدین اهری از دیگر قسمت‌های مختلف و جاذبه‌های گردشگری است که در سال ۱۳۷۴ بانام موزه ادب و عرفان راه‌اندازی شد، این موزه تا سال ۹۱ برای بازدید فعالیت خوبی داشت ولی بعد از زلزله اشیاء عتیقه موزه ادب و عرفان اهر به دلیل آسیب‌های واردشده به بنا جمع‌آوری و در محل دیگری نگهداری می‌شود.

تاکنون که نزدیک به چهار سال از تعطیلی موزه اهر می‌گذرد نه اقدامی برای بازسازی بنای مقبره انجام‌شده و نه موزه مجدداً راه‌اندازی شده که با پیگیری‌های صورت گرفته مسئولان پاسخ قانع‌کننده‌ای نداده‌اند.

سؤال اینجاست که اشیای موزه در چه محلی نگهداری می‌شود و اگر احتمال ریزش آوار وجود دارد چرا از نیروی انسانی در مقبره شیخ شهاب‌الدین اهری استفاده می‌کنند امیدواریم مسئولان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی جواب قانع‌کننده‌ای داشته باشند.

مسجد جامع اهر و اثری که ثبت ملی شده است

این مسجد قدیمی‌ترین مسجد شهرستان اهر بوده که هسته اول ساخت مسجد جامع اهر در دوره سلجوقی شکل‌گرفته و از دوره ایلخانی تا دوره صفوی نیز توسعه‌یافته است.

مسجد جامع اهر دارای ۲۱ گنبد با طلاق‌های آجری و ستون‌های عظیمی می‌باشد که در سنگ‌نبشته‌هایی، بانی و تاریخ آن ذکرشده است و در چند سال اخیر مرمت دیوارهای بیرونی و ورودی این مسجد از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آغازشده و همچنان ادامه دارد.

به گفته مسئولان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی، مسجد جامع اهر در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان یکی از آثار تاریخی شهرستان اهر به ثبت ملی رسیده است.

بازار سرپوشیده اهر معروف به بازار «نصیر بیگ»

بازار تاریخی شهرستان اهر یا همان بازار نصیر بیگ یکی از بازارهای تاریخی و با قدمت بالا بعد از بازار تبریز بوده که حجره‌های قدیمی و مشاغل آن این بازار را به یکی دیگر جاذبه‌های گردشگری مشهور کرده است.

بازار نصیر بیگ تماماً با گنبد آجری پوشیده شده و در بالای درب حجره‌ها تزئینات دیده می‌شود که در کمتر بازاری می‌تواند داشته باشد.


تاریخ اولیه بنا به‌درستی معلوم نیست ولی در دوره قاجاریه و زمان رشید الملک والی منطقه مرمت و ساخت‌وسازهایی در بازار تاریخی شهرستان اهر صورت گرفته و این بازار دارای شاخصه‌های متعددی است که در راسته‌بازار، بازار نصیر بیگ، بازار کفاشان و بازار جعفرقلی خان از آن جمله‌اند.

اهر؛ پایتخت ورنی جهان با قدمتی بیش از ۳۰۰ سال

شهرستان اهر با قرار گرفتن در مرکز منطقه ارسباران صنایع‌دستی همچون ورنی دارد که عمدتاً این محصول تولیدی در شهر اهر و کلیبر و برخی مناطق مغان توسط ورنی بافان از جمله روستائیان و عشایر بافته می‌شود و همین صنایع‌دستی منحصربه‌فرد اهر و ارسباران، شهرستان اهر را به پایتخت ورنی ایران و جهان تبدیل کرده است.

علی نجفی هنرمند ورنی باف اهری به خبرنگاران، می‌گوید: نشانه‌هایی از قدمت ۳۰۰ ساله ورنی در منطقه ارسباران و اهر و منطقه مغان وجود دارد که حاصل خلاقیت ورنی بافان منطقه است.

وی می‌افزاید: تنها با بافت ورنی نمی‌توان اصالت این هنر و فرهنگ را حفظ کرد بلکه باید با استفاده از روش‌های مختلف این هنر دیرینه را که تنها مختص شهرستان اهر بوده و اهر را به پایتخت ورنی تبدیل کرده به کشورهای جهان صادر کرد.

هنرمند ورنی باف اهری ادامه می دهد: باوجود این‌که در ایام تعطیلات نوروز قرارگرفته‌ایم، بهترین کار این است که ورنی را به مسافران و گردشگران بیشتر و بهتر معرفی کنیم.

روستای کوجان هوراند بهشت صخره‌نوردان

روستای کوجان دارای ۱۷ خانوار بوده و با شهر هوراند، ۱۲ کیلومتر و تا اهر ۶۵ کیلومتر راه مالرو و جیپ رو فاصله دارد.

روستاهای پشتاب و کوجان در میان دره‌های کوهستانی پوشیده از درختان نیمه جنگلی و میوه‌ای همچون گیلاس، گردو، توت، انجیر و انار واقع‌شده که وجود این درختان جذابیت خاصی به روستا می‌دهد.

راه روستاهای کوجان و پشتو یا پشتاب که بیشتر به پشتو قلعه سی معروف است بسیار نامساعد و کوهستانی بوده و از کنار قهوه‌خانه بین‌راهی روستای اینجار و از جاده ارتباطی اهر – هوراند راه ارتباطی قلعه تاریخی جدا می‌شود، جاذبه گردشگری این روستا مسیر دسترسی صعب‌العبور و زیبا و بکر آن و صخره‌های تند و بلندی است که بهشت صخره‌نوردان می‌تواند باشد.

جنگل طبیعی تنباکولو در هوراند واقع‌شده و به‌عنوان یکی از مناطق جنگلی ارزشمند رویشگاه گونه‌های متنوع گیاهی و یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری شهرستان به شمار می‌آید که سالانه پذیرای هزاران گردشگر است.

منطقه تاریخی قوبول دره سی نیز در یک کیلومتری غرب قریه چناب (چینو) از توابع هوراند پشت کوه سنگی مرتفعی واقع‌شده، در مقابل آن، کوه هشت‌سر قرار دارد که به روایتی مسکن اصلی بابک خرم‌دین بوده ‌است.

تپه تاریخی اژدها داش در این دره قرار دارد. بر بدنه و بالای آن غارهایی است که به گفته اهالی هرکدام گنجایش بیش از ۲ هزار نفر را دارد، در دشت لشکرگاه هوراند تپه بسیار کوچکی به شعاع تقریبی ۱۵ و ارتفاع ۵/۱ متر وجود دارد که در اصطلاح محلی به اژدها داش (سنگ اژدها) معروف است، از این تپه آثاری مختلف از قبیل قطعات سفال و سنگ چخماق مربوط به قرون اولیه هزاره اول قبل از میلاد به‌دست‌آمده ‌است.

تپه باستانی آغامال تپه سی از دیگر مناطق تفریحی و گردشگری هوراند می‌توان نام برد؛ در قریه شکرلو در ۳۰ کیلومتری شمال غربی هوراند و در کناره‌ی شرقی رود جین سو واقع‌شده ‌است. این تپه به دوره اشکانیان و قرون اولیه اسلام منسوب است.

قلعه قهقهه زندانی دست نیافتی در دوران صفویان

قلعه قهقهه حدود سه کیلومتری راه کوهستانی از روستاهای گنجویه و قره آغاجلو می‌گذرد در سمت شمالی این قلعه هفت برج و بارو بناشده که با دیوارهای بلند و محکم محصور که ورودی قلعه طوری ساخته که بیش از یک نفر نمی­‌تواند از آن عبور کند.

این قلعه در دوره صفویه محل نگهداری مجرمان سیاسی بود و در اوایل حکومت صفویه همیشه عده‌­ای از شاهزادگان درجه اول و رجال بزرگ داخلی در این محل تحت­ نظر و زندانی بوده‌­اند.

شاه اسماعیل دوم، القاص میرزا و سام میرزا (نویسنده کتاب تحفه سامی) از جمله افرادی بود که به‌فرمان شاه‌تهماسب اول، سال­‌ها در این قلعه زندانی‌شده بودند، غیر از شاهزادگان، افراد بانفوذ و قدرتمندی چون خان احمد گیلانی و امیرخان ترکمان، فرمانروای آذربایجان به امر سلطان محمد خدابنده از دیگر زندانیان قلعه قهقهه بوده‌­اند.

قلعه و زندان قهقهه مانند قلعه پیغام کلیبر از سه حصار متداخل تشکیل‌شده، حصارها علاوه بر تعیین حدود قلعه برای تکمیل دیواره­های سنگی کوه تعبیه‌شده‌اند و نشان می‌دهد قلعه‌ای دست‌نیافتنی است.

زندان قلعه اتاقی است که در بدنه دژ ساخته‌شده به‌طوری‌که سه دیوار آن مشرف‌به پرتگاه و ازیک‌طرف به داخل قلعه راه دارد و در سمت شمال غربی برجی هشت‌ضلعی برای دیده­بانی ساخته‌شده که از دامنه کوه تا فراز قلعه راهی تنگ و سربالا به طول نیم فرسنگ کشیده که حتی یک نگهبان و تفنگچی هم می‌­تواند به‌راحتی از آن دفاع کند.

شهرستان اهر یکی از زیباترین شهرستان های آذربایجان شرقی است که مقصد بسیاری از گردشگران نوروزی بوده و در ایام تعطیل دیگر سال نیز این شهرستان مملو از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.

آرتیغینی اوخو
چهارشنبه 1 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : اهر ,

گردشگری اهر، حال و روز خوشی ندارد!

http://aharlilar.arzublog.com/uploads/aharlilar/abilli_-kandi.jpg

روستای ابلو در شمال غربی و به فاصله بیست کیلومتری شهر اهر در دامنه سرسبز کوه های شیور واقع شده است. برای رسیدن به این روستا ابتدا باید از روستای رواسجان، زادگاه مرجع عالیقدر مرحوم آیت العظمی شیخ حسین نجفی اهری و همچنین روستاهای آذغان و ابریق عبور کردیم. در روستای آذغان به دلیل نبود تابلویی که مسیر حرکت به سمت ابلو را نشان دهد از اهالی راهنمایی گرفتیم.

 این مسیر تا روستای ابریق، آسفالت می باشد و تقریبا جاده راحت و سهل العبوری دارد. در داخل روستای ابریق عملیات جدول کشی مربوط به اجرای طرح هادی در جریان بود. از ابریق به بعد جاده خاکی که پراز دست انداز بود شروع شد طوری که در برخی مسیر مجبور شدیم تا با احتیاط کامل عبور نماییم. این جاده حتی لایق عبور اهالی محترم ابلو نمی باشد چه برسد به اینکه از گردشگران سایر شهرها دعوت نماییم از آن عبور کنند. اما الحق و الانصاف جاذبه های طبیعت و سرسبزی منطقه بی نظیر بود. به نزدیکی های روستا که رسیدیم سربالایی شروع شد و جاده شیب تقریبا تندی داشت. نشانه های زیرسازی جاده نمایان شد به دلیل شن ریزی هایی که اخیرا انجام یافته بود برخی از سربالایی ها را با مشکل و به سختی عبور نموده و به روستا رسیدیم.

آرتیغینی اوخو
چهارشنبه 1 اردیبهشت 1400
بؤلوملر : اهر ,